Povestiri: 2

Marile Valuri

 
 

La inceputurile erei Meiji, a trait un bine cunoscut luptator numit O-nami, Marele Valuri.

O-nami era foarte puternic si stia arta luptei. In privat, el il putea infrange chiar si pe profesorul sau, dar in public era asa de timid incat chiar si elevii lui il puteau arunca. O-nami a simtit ca trebui sa mearga la un maestru Zen pentru ajutor. Hakuju, un foarte bun profesor, era stabilit la un mic templu din apropiere, asa ca O-nami s-a dus sa-l vada si i-a spus despre problema sa.

"Marele Valuri este numele tau," il sfatui profesorul, "asa ca ramai in acest templu in noaptea asta. Imagineaza-ti ca tu esti acele valuri mari. Nu mai esti un luptator caruia ii este frica. Esti acele valuri uriase care matura si inghit totul in calea lor. Fa acest lucru si vei fi cel mai mare luptator din aceasta tara."

Profesorul se retrase. O-nami se aseza sa mediteze incercand sa se imagineze pe sine ca un val. Se gandi la diferite lucruri. Apoi, incetul cu incetul incepu sa aiba senzatiile valurilor. Pe masura ce noaptea avansa valurile deveneau mari, mai mari. Ele maturara florile din vasele lor. Chiar si Budha din altar a fost inundat. Inainte de rasarit templu nu mai era decat fluxul si refluxul unei imens ocean.

Dimineata, profesorul il gasi pe O-nami meditand cu un mic suras pe fata. L-a batut pe umeri spunandu-i: "Acum nimic nu te mai poate deranja. Esti acele valuri. Vei matura totul in calea ta." In aceeasi zi, O-nami a participat la concursul de lupta si a castigat. Dupa aceasta, nici unul din Japonia nu a reusit sa-l infranga.