Povestiri: 2

Ultimul poem a lui Hoshin

 
 

Maestrul Zen Hoshin a trait multi ani in China. Revenind in partea de nord a Japoniei, a inceput sa predea elevilor sai. Cand a ajuns batran, a spus o poveste pe care a auzit-o in China:

Intr-un an, pe 25 decembrie, Tokufu, care era foarte batran, le-a spus discipolilor: "Nu voi mai fi in viata anul urmator, deci, voi, elevii mei, ar trebui sa ma tratati bine in acest an."

Oamenii au crezut ca glumeste, dar deoarece era un profesor cu o inima mare, fiecare dintre ei si-a luat cate o zi din an si l-au tratat cat mai bine.

In ajunul noului an, Tokufu a concluzionat: "Ati fost foarte buni cu mine. Va voi parasi maine dupa-amiaza, cand ninsoarea se va opri." Discipolii au ras, crezand ca vorbeste prostii din cauza varstei, mai ales ca noaptea era senina si fara zapada. Dar, la miezul noptii zapada a inceput sa cada, iar in ziua urmatoare ei nu l-au gasit pe maestru prin zona. Au mers in sala de meditatie. Acolo l-au gasit mort."

Hoshin, cel care relata povestea, le-a spus dicipolilor sai: "Nu este necesar pentru un maestru zen sa-si prezica moartea, dar daca doreste cu adevarat, poate sa o faca."

"Dv. puteti ?" a intrebat cineva.

"Da,"a raspuns Hoshin. "Am sa va arat ce pot peste 7 zile"

Niciunul dintre discipolii nu l-a crezut, iar multi dintre ei si uitasera de conversatie atunci cand Hoshin i-a chemat:

"Acu 7 zile am spus ca va voi parasi. Este un obicei sa scrii o poezie de bun ramas, dar eu nu sunt nici poet nici caligraf. Unul dintre voi sa scrie ultimele mele cuvinte"

Ei au crezut ca el glumeste, dat totusi unul dintre ei s-a apucat sa scrie:

"Am venit dintr-o sclipire

Si ma reintorc in sclipire

Ce este asta ?"

Aceasta poezie este de tipul poeziilor cu 4 randuri, asa ca discipolul intreba : "Maestre, mai trebuie un rand scurt"

Hoshin, cu strigatul unui leu cuceritor striga: "Kaa !" si muri.