Povestiri: 1

A Castiga Fara A Incerca

 
 

Calea de A Castiga Fara A Incerca a fost o scoală de arte martiale fondata de un luptator pe nume Tsukahara Bokuden. O istorisire faimoasa despre acesta ilustreaza numele si metodologia scolii lui.

În cursul unei calatorii în estul Japoniei, Bokuden a traversat odata un golf cu ajutorul unei mici ambarcatiuni in care mai erau alti sase pasageri.

In timpul traversarii apei, toti pasagerii au fost tacuti, cu exceptia unui om voinic, zdravan, care a vorbit tot timpul foarte tare, laudindu-se cu neintrecutele sale puteri in artele martiale.

La inceput, Bokuden a incercat sa atipeasca, neluandu-l in seama pe laudaros. Păna la urma insa, obosit de trancaneala acestuia, Bokuden s-a intors catre el si i-a zis: "Bun, am ascultat pana acum tot soiul de povestiri despre tine, nu-i asa? Ceea ce n-am putut pricepe din toate acestea sunt aberatiile pe care le sustii in legatura cu artele martiale. Eu insumi am practicat artele martiale inca din tinerete, si am exersat conform regulilor stabilite, dar pana acum nu mi-a dat niciodata prin cap sa ma bat cu cineva. Tot ce m-am straduit sa invat a fost cum sa evit sa pierd intr-o posibila confruntare."

Auzind aceasta, laudarosul a intrebat: "Dar ce scoala de arte martiale ai urmat?"

Bokuden i-a raspuns: " A Castiga Fara A Incerca, sau Calea de A Nu Pierde."

La care acesta a replicat: "Daca e vorba sa castigi fara a incerca, atunci de ce porti sabii?"

Bokuden i-a spus: "Cele doua sabii ale 'comunicarii minte in minte' taie nodul ingamfarii si mladitele gandurilor rele."

Auzind acest raspuns, ingamfatul l-a provocat pe Bokuden la o intrecere, spunind: "Daca ne vom duela, vrei sa spui ca vei castiga fara a incerca?"

Bokuden i-a raspuns: "In acest caz, chiar daca sabia inimii mele este o sabie datatoare de viata, fiindca adversarul meu este un om rau, ea va deveni o sabie aducatoare de moarte."

Nemaiputandu-si stapani mania, ingamfatul a poruncit numaidecat barcagiului sa traga la mal pentru ca el si Bokuden sa coboare.

Bokuden i-a facut pe furis un semn cu ochiul barcagiului, apoi i-a spus laudarosului: "Tarmul este un port aglomerat, nepotrivit pentru un duel. Iti voi arata Calea de A Castiga Fara a Incerca sau Calea de A Nu Pierde acolo, pe insulitat aceea care se vede in fata noastra. Desi sunt incredintat ca ceilalti oameni din barca aceasta se grabesc la treburile lor, daca tu insisti atat de mult, trebuie neaparat sa ne duelam."

Asa ca barcagiul a condus barca la acea insulita si cum au ajuns la mal, laudarosul a si sarit din din barca si si-a tras sabia de la cingatoare. "Haide, vino!" i-a strigat el lui Bokuden. "O sa-ti despic capul in doua!"

Fiind inca in barca, Bokuden i-a raspuns: "Asteapta putin. Calea de A Castiga Fara A Incerca necesita sa-mi calmez mai intai mintea." Spunind aceasta, Bokuden si-a tras sabiile de la cingatoare, i le-a dat barcagiului si apoi a luat vaslele din mainile acestuia.

Pentru o clipa, Bokuden a lasat impresia ca trage barca mai aproape de mal; apio deodata a impins vasla in directia opusa si a iesit cu barca in largul marii.

Vazand aceasta, laudarosul a inceput sa strige: "Hei, de ce nu vii aici, la mal?"

Bokuden i-a raspuns razand: "De ce as veni? Daca ai vreo nemultumire, atunci inoata tu pana la mine si am sa-ti dau o lectie s-o tii minte. Aceasta este Calea de A Castiga Fara A Incerca"