Povestiri: 4

Schimb de Vorbe pentru Gazduire

 
 

Orice calugar ratacitor putea ramane intr-un templu Zen cu conditia ca el sa poata castiga o discutie cu cei care locuiau acolo. Daca era invins, trebuia sa mearga mai departe.

Intr-un templu din partea de nord a Japoniei 2 calugari locuiau impreuna. Cel mai in varsta era invatat, iar cel tanar era netot si avea un singur ochi.

Un calugar ratacitor veni si ceru sa fie gazduit, provocandu-i la o dezbatere referitoare la invataturile sublime. Cel mai in varsta, fiind obosit in acea zi de prea mult studiu, il ruga pe cel mai tanar sa-i tina locul. "Du-te si cere un dialog in tacere," il atentiona.

Cel tanar si strainul se dusera in templu si se asezara. Scurt timp dupa aceasta, calatorul se ridica si merse la batranul calugar si ii spuse: "Fratele tau mai tanar este un urmas minunat. M-a invins."

"Relateaza-mi dialogul", il ruga batranul.

"Ei bine," inceput calatorul, "la inceput am ridicat 1 deget, reprezentand Budha, cel iluminat. El a ridicat 2 degete, reprezentand Budha si invataturile sale. Eu am ridicat 3 degete, reprezentand Budha, invataturile si urmasii sai ducand o viata armonioasa. Apoi, el a inceput sa ma loveasca cu pumnul in fata mea, indicandu-mi ca cele 3 vin dintr-o singura realizare. El a castigat si deci eu nu am nici un drept sa raman aici." Acestea fiind zise, calatorul pleca.

"Unde este acel calator ?" intreba tanarul calugarul, intrand la fratele sau mai in varsta.

"Am inteles ca ai castigat dezbaterea."

"Nu am castigat nimic. Ma duc sa-l bat."

"Spune-mi subiectul dezbaterii," ii ceru batranul.

"Pai, in minutul in care m-a vazut el a ridicat un deget, insultandu-ma prin insinuarea ca am numai un ochi. Deoarece era un strain, am crezut ca trebuie sa fiu politicos, asa ca am ridicat 2 degete felicitandu-l ca are 2 ochi. Apoi, acel nenorocit nepoliticos a ridicat 3 degete, sugerand ca impreuna avem numai 3 ochi. Asa ca am devenit nervos si am inceput sa-l bat, dar el a fugit afara si asa s-a terminat totul !"