Povestiri: 6

Tunelul

 
 

Zenkai, fiul unui samurai, a plecat la Edo, unde a intrat in suita unui oficial de rang inalt. Dar, s-a indragostit de sotia oficialului si a fost descoperit. In legitima aparare, l-a ucis pe oficial, apoi a fugit cu sotia acestuia.

Mai tarziu, amandoi au devenit hoti, dar femeia era asa de lacoma incat Zenkai a devenit dezgustat de ea. Intr-un final a parasit-o si a plecat departe, in provincia Buzen, unde a devenit cersetor ratacitor.

Pentru a-si rascumpara greselile trecutului, Zenkai a incercat sa faca fapte bune in timpul vietii ramase. Stiind ca o sosea periculoasa care trece peste un deal a cauzat moartea sau ranirea multor persoane, a vrut sa faca un tunel.

Cersind mancare in timpul zilei, Zenkai sapa la tunel in timpul noptii. Dupa 30 de ani tunelul avea 700 metri lungime, 6 metri inaltime si 9 latime.

Cu doi ani inainte sa termine munca, fiul oficialului omorat de catre Zenkai, care devenise un luptator puternic, a aflat unde se afla Zenkai si a venit sa-l omoare.

"Iti voi da viata mea bucuros," a psus Zenkai. "Dar, lasa-ma sa-mi termin munca. In ziua in care este gata, poti sa ma omori."

Asa ca fiul oficialului a asteptat ziua aceea. Au trecut cateva luni si Zenkai continua sa sape. Fiul, obosit sa nu faca nimic, a inceput sa-l ajute la sapat. Trecand mai bine de un an de cand a inceput sa-l ajute, a inceput sa admire vointa si taria d caracter a lui Zenkai.

In sfarsit, tunelul a fost terminat iar oamenii il puteau utiliza si calatori in siguranta.

"Acum poti sa-mi tai capul,"a spus Zenkai. "munca mea este terminata."

"Cum as putea sa-i tai capul profesorului meu ?" a intrebat tanarul cu lacrimi in ochi.