Povestiri: 8

Gustul sabiei lui Banzo

 
 

Matajuro Yagyu a fost fiul unui faimos spadasin. Tatal sau, crezand ca munca fiului sau era prea mediocra pentru a-i anticipa maiestria, l-a renegat.

Asa ca Matajuro a plecat pe muntele Futara si l-a gasit pe maestru spadasin Banzo. Dar Banzo a confirmat judecata tatalui sau. "Vrei sa studiezi arta sabiei sub indrumarea mea ? " a intrebat Banzo. "Nu vei putea indeplini cerintele."

"Dar daca voi lucra din greu, cati ani imi va lua pentru a deveni maestru ?" a staruit tanarul.

"Tot restul vietii tale," i-a replicat Banzo.

"Nu pot astepta asa de mult," i-a explicat Matajuro. "Sunt dispus sa trec prin orice munca grea daca sunteti dispus sa ma invatati. Daca va voi deveni un servitor devotat, cat de lung va fi timpul ?"

"Oh, poate 10 ani," ii raspunse Banzo

"Tatal meu devine batran, si curand va trebui sa am grija de el," continua Matajuuro. "Daca voi lucra mai mult, cat timp imi valua ?"

"Oh, poate 30 de ani," spuse Banzo.

"Ce este asta ?" a intrebat Mantajuro. "Prima data ai spus 10 ani si acum 30 de ani. Voi trece prin cele mai grele munci ca sa stapanesc aceasta arta in cel mai scurt timp ! "

"Bine," spuse Banzo, "in acest caz vei ramane cu mine 70 de ani. Un om in asa mare graba dupa rezultate ca tine, rareori invata repede. "

"Foarte bine," declara tanarul, intelegand in sfarsit ca a fost dojenit pentru nerabdarea sa. "Sunt de acord."

Matajuro a fost instruit sa nu vorbeasca niciodata despre scrima si sa nu atinga niciodata o sabie. El trebuia sa gateasca pentru maestru, sa-i faca patul, sa curete ograda, sa aiba grija de gradina, fara sa scoata o vorba despre arta sabiei.

Au trecut 3 ani si Matajuro inca lucra. Gandindu-se la viitor, el era trist. Nu incepuse sa invete despre arta careia isi dedicase viata sa.

Dar, intr-o buna zi, Banzo se strecura in spatele lui si i-a dat o lovitura puternica cu o sabie de lemn.

In ziua urmatoare, cand Matajuro gatea orez, din nou Banzo il lovi neasteptat.

Dupa aceasta, noapte sau zi, Matajuro a trebuit sa se pazeasca de la lovituri neasteptate. Nu exista nici un moment din orice zi in care el sa nu se gandeasca la gustul sabiei lui Banzo.

El a invatat asa de rapid, incat a adus un zambet pe fata maestrului sau. Matajuro a devenit cel mai mare spadasin din respectiva provincie.