Proiecte

Ap. gimnastica ochi - constructie

 

Schema bloc :Pot exista doua moduri in care poate fi proiectata raza luminoasa pe perete:
1. dioda este mobila fiind pozitionata pe un motor- personal am fixat dioda pe motorul care realizeaza miscarea pe axa verticala, dar nu este obligatoriu.
2. dioda este fixa, traseul pe care se misca fascicolul luminos fiind realizat prin devierea controlata a acestuia cu ajutorul a doua oglinzi fixate pe cele doua motoare

Am ales sa construiesc varianta 1, deoarece este mai simpla, cred :)

Componente :

- Clona Arduino UNO R3 (ATmega328p + ATmega16u2)
- Alimentator de 9 V, 1 A (pentru Arduino)
- Servomotor de Metal x 2 buc


- Modul cu Dioda Laser Rosie
Optionale:
- Set Fire pentru Breadboard
- Mini Breadboard

Schema :Motorul1 (cel responsabil pt miscarea pe axa X - orizontala) va fi fixat pe un suport astfel incat roata dintata metalica sa fie in sus iar roata de plastic care urmeaza sa fie pusa pe el sa fie paralela cu "solul" :
Pe roata de plastic se aseaza si se fixeaza motorul2 ce va transmite miscarea pt axa Y :
Ledul va fi fixat pe elementul de plastic care se ataseaza la motorul2 :
Roata de plastic pe care este fixata motorul2 si cea pe care este fixat ledul se vor aseza astfel incat la initializare ( soft testare initializare ) punctul emis de dioda led sa fie drept in mijlocul peretelui :
De pe placa de dezvoltare se conecteaza GND-ul la pinul de gnd al LED-ului la firul negru de la motorul 1 precum si la cel negru al motorului2.

Pinul de 5V de pe placa se conecteaza cu + (firul rosu) de la motor1 si motor2.

Pinul9 se conecteaza la pinul "pulse" (firul galben) al motorului 1, pinul 5 la pinul "pulse" (firul galben) al motorului 2, iar pinul 3 la "+" diodei laser.


Exemplu cu motorul 1

Pentru a pune programul de control al motoarelor pe placa Arduino, aveti nevoie sa instalati mai intai pe calculator Arduino Software
Succes...

Functionare: pentru a nu lungi prea mult filmul am setat ca aparatul sa faca doar o singura repetare pentru fiecare set si cu o pauza f. mica intre miscari. Softul pus la dispozitie este setat sa faca 5 repetari pentru fiecare set, are si o pauza intre seturi pentru a va relaxa ochii si eventual sa-i acoperiti cu palmele