Articole: pag 1

Despre KI

 
 

Ce este ki-ul?

Aceasta este, probabil, una dintre cele mai dificile intrebari si totusi este foarte simpla. Ideea de ki a fost dezvoltata ca si principiu metafizic in mai multe scoli filozofice chinezesti. De exemplu, a fost principiu armoniei si sursa creativitatii exprimata in yin si yang (Lao-Tzu), deplinatatea vitala a vietii (Huainan-tzu), curajul provenit din corectitudinea morala (Mencius), forta divina care penetreaza toate lucrurile (Kuan-tzu)

Ca si termen nu a fost niciodata definit cu exactitate. Cateodata este asociat cu vidul, sau cu forta creativa care apare din haos. Sau ca si un principiu dual care structureaza universul. Acest dualism a evoluat in yin si yang, lumina si intuneric.

In Japonia, ideea de ki combinata cu conceptiile locale privind natura, a devenit forta responsabila pt. procesul ciclic de crestere, inmugurire, inflorire si de vestejire a plantelor si copacilor. Multe cuvinte compuse din limba Japoneza contin cuvintul ki, sunt legate de ki: cultivarea ki-ului - yo-ki; restabilirea vietii - kai-ki; spirit-energie - sei-ki. Vremea este tenki sau ki-ul raiului; aerul este kuuki - ki-ul cerului sau al golului; caldura este hi no ki - ki-ul focului; solul este tsuchi no ki - ki-ul pamintului. Daca esti nelinistit, ai tanki - ki scurt; daca esti bolnav, ki-ul tau este bolnav - byoki. Daca esti kichigai - nebun, ki-ul tau este incomplet. Si legile naturii sunt tenri shizen no ki. Samuraii, care infruntau constant amenintarea mortii in razboaie, defineau ki-ul in termeni de: curaj - shi-ki; puterea vointei - i-ki; vigoare - gen-ki; bravura - yu-ki; sange rece - heiki; conservarea energiei - shu-ki. El este activitatea vietii, esenta spiritului. Ki este vibratia luminii, iar sunetele sunt vibratii. Lumina soarelui este ki; tunetul este ki; vintul este ki. Este mai mic decit un atom, si mai mare chiar decat galaxia. Este esenta vitala a universului, energia creativa a Domnului. Ki-ul umple intregul univers, si toate il contin de la inceput pina la sfirsit. Poate indica un curs de energie, o vibratie, o atmosfera. Poate descrie o stare a spiritului, o stare de sanatate, activitatea vietii, existenta spiritului, sau miscarea pulsatorie a sufletului. Ki-ul este atins de lumina, de sunete, de timp si spatiu. Densitatea, presiunea si directia fortei vor cauza schimbarea formei si aplicarii.

Si O'Sensei cand vorbea despre Ki ii dadea mai multe intelesuri. Cateodata era concentrare, altadata era putere sau vitalitate, cu ajutorul lui descria forta energiei universului sau functiile naturii. Un raspuns complet despre ce este ki-ul nu exista. Pentru a cunoaste ki-ul trebuie sa cunosti realitatea. Ki-ul este invizibil, fara greutate, volum sau culoare, si nu se poate vedea cu ochii liberi. Dar tot ce vedem si atingem pe acest pamant este manifestarea ki-ului in diferite forme.

Putem controla situatiile fizice folosindu-ne de minte si de idei, care reprezinta un fel de proces energetic. Dar pentru a intelege ki-ul trebuie sa trecem de minte. Folosindu-ne numai de rationament nu vom putea intelege esenta acestei puteri, intelectul devenind o bariera in calea intelegerii. Spiritul reprezinta adevarul iar Ki-ul si spiritul sunt o singura entitate.

Corpul uman poate fi vazut ca un univers intreg condensat intr-o singura forma. Aceasta este forma lui Dumnezeu. Intregul corp si spatiul spiritual care il inconjoara este un singur creier: fiecare nerv, fiecare celula, inauntru si in afara, fiecare microunitate din aura spirituala, este un receptor pentru schimbul cu ki, spiritul lui Dumnezeu.

Sunt 4 componente ale ki-ului care detin secretul captarii si transformarii energiei, energie care sustine viata si care se misca in interiorul corpului nostru fizic si spiritual:

Ki-ul pamantului sau respiratia pamantului, produce curgerea energiei prin intermediul elementelor nutritive. Componentele pamantului combinate cu lumina soarelui ai a apei produc elementele necesare vietii, hrana, iar sistemul digestiv transforma energia lor in miscarea vietii.Culoarea asociata pamantului este culoarea galbena, iar forma asociata lui este patratul. Patratul simbolizeaza stabilitatea, ordinea si materialul. Sta la baza lumii fizice, compuse din pamint, apa, foc si aer. Patratul reprezinta dimensiunea solida. Ca si corespodent in aikido gasim fixarile.Ki-ul apei, reprezinta energia apei care pluteste si pare adormita. De asemenea, reprezinta puterea respiratiei si transformarea energiei spirituale intr-o forma de energie fizica. Prin respiratie se realizeaza schimbul de energie cu exteriorul, curatarea circulatiei sangelui, Ki-ul apei este energia plamanilor si inimii. Culoarea asociata acestui element este albastrul, iar forma este cercul. Cercul este emblema universala a infinitului, perfectiunii si eternitatii. Natura se exprima in cercuri, circuite si spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care implineste toate lucrurile. Reprezinta dimensiunea lichida. In plan martial il folosim pentru controlul miscarii, folosirea fortei adversarului.

Ki-ul focului, este schimbator si reprezinta curgere energiei spirituale prin mintea noastra, concentrarea. Este ki-ul subconstientului si al constiintei, controleaza puterea intuitiei si a gandurilor, ratiunea si intelegerea, senzatiile. Este reprezentat de culoarea rosie. Forma asociata acestei energii este triunghiul si reprezinta intrarea, Irimi. Triunghiul reprezinta generarea de energie si initiativa.

Ki-ul vidului. Forma de manifestare a universului este vidul, spatiu spiritual prin care energia universului curge spontan, ca un flux si reflux. Poate fi privit ca o comunicare spirituala cu sursa tuturor lucrurilor. Corpul poate fi comparat ca o masina care este controlata de minte, iar ki-ul ca si curentul care o pune in miscare, armonizand corpul , mentalul si spiritul, energia conducatoare a tuturor. Technicile trebuie sa izvorasca din acest vid, sa fie adaptate fiecarui moment." Aikido realizeaza puterea originala a vietii, ki-ul, prin armonizarea cu ritmul pulsatoriu al universului si cu legile naturii. Ele sunt manualele tehnicilor si practicilor din Akido. Legile care definesc structura si dinamica universului trebuie sa devina o parte intima si intuitiva a constiintei noastre, ele fiind aceleasi legi care determina structura si dinamica corpului. aikido este expresia fizica intuitiva a formulelor matematica. Spiritul care misca un atom, unduieste marea, si ridica flacara focului este aceeasi care circula in fiecare fiinta umana.

El este prin respiratia care ne pune alaturi cu minunata arta a ki-ului, care creeaza toate lucrurile. cind aceasta arta minunata a ki-ului - ki no myo yo - este exprimata prin corp, este numita Takemusu Aiki si este experienta adevarata a adevarului universal. Respiratia este legatura focului si apei, circulatia materialelor universului. Este structura timpului si spatiului, legile ritmului universal. Este expresia energiei eternului puls, realitatea fiecarui spirit, minte si materie care nu pot fi separate.

In timp ce constiinta universala creste, aplicarea legilor in miscarea corpului trebuie schimbate curajos cu legile universale. Takemusu aiki este libertatea acestei constiinte, cu tine in centrul timpului si spatiului, experienta vie a focului si apei navalind in corpul si spiritul tau, devenind unul si aparind nasterea. Prin acest schimb legile vor rezona cu adevarul si vor fi aceleasi in corp si in univers. Inainte apare schimbarea si apoi rezonanta. Forta nucleara, explozia luminii, a ki-ului; vibratiile electromagnetice, diversitatea, emotia schimbarii; forta gravitatiei - toate sunt create si unite, iar arta lui Kami, a vietii, devine realitate. Ki-ul este forta nucleara, puterea creativa suprema a centrului al tuturor lucrurilor. Dar este yin-ul si yang-ul respiratiei care diversifica si curata toate lucrurile prin schimb, separare si reuniune, cu acesta putere. Creatia din corp, din spirit si din univers este respiratia vie a dragostei lui Dumnezeu. Respiratia este forta conducatoare a vietii. Aceasta este puterea lui kokyu. "


(Fondatorul)

Un antrenament specializat numai pe dezvoltarea ki-ului nu este un antrenament pentru Cale. De asemenea nu are rost impartirea ki-ului pe categorii: puternic versus slab, deoarece in anumite situatii puternic poate insemna rau, iar cel slab poate sa fie echivalentul celui bun. Cel mai important lucru pentru care merita sa lupti este calitatea Ki-ului, puritatea lui. Puritatea vidului este cea care permite ki-ului universului sa iti intre in spirit, este oglinda care reflecta ceea ce te inconjoara fara judecata ego-ului. Acesta este Aiki. Pentru a putea reactiona liber, in functie de situatie, trebuie sa fii deschis la schimbare si fara prejudecati. O forta spontana, care se poate adapta in permanenta la situatiile noi aparute, reprezinta un ki puterninc in aikido.

"Functionarea uimitoare a ki-ului isi are originea in variatiile subtile ale respiratiei - acesta este Principiul Generativ. Este principiul esential al dragostei care demonstreaza valoare martiala. In concordanta cu minunata functionare a ki-ului , mintea si corpul sunt unificate. Cand Aikido este practicat, subtilele variatii ale respiratiei strabat fiinta si permit practicantului sa demonstreze technicile intr-o libertate totala." - Morihei Ueshiba.

Ki/soku- puterea respiratie, generarea ki-ului prin puterea respiratiei- a fost si va ramane punctul central in desfasurarea antrenametului in Aikido.Acest principiu trebuie sa se reflecte in technicile din Aikido, dinamic si fara greseala; daca ki/soku lipseste atunci technicile sunt inadecvate, indiferent cit de fine sau in ce maniera sunt executate.